Hundträninssyta

 

ARTIKEL

Umeå får en hundträningsyta på Carlshem

Hundägare i Umeå har länge drömt om en sådan här plats och nu kommer det äntligen att bli verklighet.

Olika aktörer har under en rad år försökt få till en inhägnad hundträningsyta i Umeå. Nu är vi äntligen på väg att lyckas tack vare ett samarbete mellan föreningsliv, näringsliv och Umeå kommun.

Det är GUIF och arrangörerna bakom hundmässan Nordic Dog Days, som arrangeras för första gången i augusti 2023, som nu äntligen kan berätta att hundägare i Umeå får en trygg och säker plats att träna och socialisera sina hundar på.

Den 7 februari blev nyttjanderättsavtalet undertecknat mellan Umeå kommun och Gimonäs Umeå IF för upplåtelse av mark till en inhägnad hundträningsyta berättar Eva Moe styrelseledamot och ansvarig i GUIFs nya hundsektion.

Vi ser ett mycket stort behov av en träningsyta för hundträning då vår stadsdel växer så det knakar och antalet hundägare dessutom har ökat markant under Corona-pandemin. Guif är ju en idrottsförening med huvudinriktning på olika bollsporter (fotboll, innebandy och handboll). Med vår nya verksamhet ser vi möjligheten att utvidga vår verksamhet och fånga upp en delvis helt ny målgrupp. I vår förening är mångfald och integration en viktig del. Precis som i våra idrotter ska alla känna sig välkomna till vår träningsverksamhet. Vi välkomnar alla oavsett vilken hundras man har, hur gammal man är eller hur mycket man tränat med sin hund tidigare. Vi vill skapa den här hundträningsytan och hundträningsverksamheten för att förbättra möjligheterna att vardagsträna med hundar på ett säkert område. Vi hoppas också att den här hundträningsytan kommer att bidra till ett ökat socialt nätverk och att det även kan vara ett bidrag till vårt arbete för folkhälsan berättar Eva vidare.

 – Vi fick frågan från GUIF och har kommit fram till en överenskommelse där vi finansierar stängsel och bygget av ytan för att den ska bli till. Det känns som ett fint sätt att uppmuntra hundägarna och samtidigt ge tillbaka till samhället, säger Malin Hedberg, som arrangerar Nordic Dog Days.

Hundträningsytan kommer bestå av ett inhägnat område på cirka 40*60 meter på Carlshem. Satsningen på hundträningsytan går i linje med mässans idé om att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter som riktar sig till allt från nyfikna och nyblivna hundägare till inbitna entusiaster. Mer information om vilka tider som kommer vara öppna för allmänheten, avsatta för föreningens medlemmar och bokningsbara för grupper kommer att presenteras lite senare under våren.

– Det handlar om att ge en mötesplats och ett mervärde för hundägare i norra Sverige, något som vi ser allt för lite av. Vi hoppas att kunna glädja många med både denna plats och mässan, säger Malin på Nordic Dog Days.

Filmen är skapad av fotograf och filmskapare Michael Moe, MProduction.se